|
|
Estudi dels 60 anys de la fred va matar les oliveres a Banyoles
Febrer de l'any 1956
|
|
Pesquera Estany de Banyoles - 13 febrer 1956 (Foto: Josep M. Mateu) |
Vores de l'Estany de Banyoles - 13 febrer 1956 (Foto: Josep M. Mateu) |
|
|
Nens jugant amb la neu a Banyoles - febrer 1956 (Foto: Erundino Sanz) |
Salt Dalmau - febrer 1956 (Foto: Josep M. Mateu) |
Aquest mes es compleixen 60 anys de l’onada de fred més intensa de tot el segle XX i la més forta des del gener de 1891 a Catalunya i a la península Ibèrica.
La Gran Fredorada de febrer de 1956 va ser provocada per tres onades de fred seguides entre els dies 1 i 22. A l’Estany Gento (Pallars Jussà, 2.142 m), a l’inici de la fredorada, van registrar-se -32 °C el 2 i 3 de febrer de 1956, temperatura que representa el rècord absolut mínim mesurat en un observatori oficial de tota la península Ibèrica des que hi ha registres instrumentals. Moltes de les temperatures mínimes assolides durant aquesta fredorada no han estat superades des d’aquells dies.
Tot seguit reviurem aquell històric febrer del 1956 a Banyoles:
Durant les tres primeres setmanes de febrer d’aquell recordat any 1956, Banyoles va viure l’ondada de fred més intensa i gegantina de la qual se’n té coneixement. Fruit d’aquells 22 dies de fred continuada, la vida quotidiana dels Banyolins es va veure molt alterada per unes temperatures tant baixes que diàriament glaçaven l’aigua de les aixetes i canonades i convertien els nostres carrers en autèntiques pistes de gel. Tot seguit fem un breu repàs d’aquells glacials 22 dies.
- Dia 1 de febrer. Va caure sobre Banyoles una nevada de 8 cm. de gruix. La temperatura no era molt baixa i estava per sobre dels 0 graus.
- Dia 2 de febrer. Comença la fred intensa. Els termòmetres senyalaven 1 ºC de màxima i –6 ºC de mínima.
- Dia 3 de febrer. Aquella matinada els termòmetres van tocar fons baixant fins a –13 ºC, essent la temperatura màxima de 0 ºC. Fruit d’aquella brutal temperatura negativa, l’estanyol del Vilar es va glaçar completament i les bores de l’estany que donen a la cara nord es varen glaçar parcialment. També la riera Matamors va quedar congelada i el Salt d’en Vila presentava un aspecte fascinant, amb la cascada glaçada. Cal destacar que la temperatura de –13 ºC d’aquell dia és la mínima absoluta coneguda a Banyoles.
- Dies 4 i 5 de febrer. Continuaven les temperatures mínimes baixíssimes, entre els –8 i –9 ºC, i la fred era quasi polar.
- Dies 6, 7, 8 i 9 de febrer. L’onada de fred va oferir una petita treva de quatre dies. Les màximes van pujar fins als 10 ºC i les mínimes es van situar durant aquells quatre dies al voltant de –3 ºC.
- Dies 10, 11, 12 i 13 de febrer. L’onada de fred va tornar a agafar una virulència increïble. Les temperatures varen tornar a caure en picat i les mínimes se situaven diàriament per sota dels –10 ºC mentre que les màximes voltaven els 0 ºC, excepte el dia 10 quan la temperatura màxima només va ser de –3 ºC. Durant aquells dies varen morir les oliveres de Banyoles.
- Dia 14 de febrer. Les temperatures varen pujar i va tornar a nevar sobre Banyoles a partir de les quatre de la tarda. Va caure una espessa capa de neu que va deixar tot el paisatge ben blanc.
- Dies 15, 16, 17, 18, 19 i 20 de febrer. La fred intensa continuava atacant la població de Banyoles. Durant aquells sis dies, les temperatures màximes se situaven entre els 5 ºC i els 6 ºC i les mínimes entre –5 ºC i –7 ºC.
- Dies 21 i 22 de febrer. La fred, malgrat que intensa, va començar a afluixar i les mínimes se situaven al voltant de –3 ºC.
- Dia 23 de febrer. Per primera vegada durant aquell mes de febrer, els termòmetres senyalaven valors mínims positius. L’onada de fred i el malson s’havia acabat.
Febrer 2016